Prečo sa tvorí v matraci pleseň a ako sa jej zbaviť?

S plesňami sa v živote stretávame každý deň. Či už s tými neviditeľnými, o ktorých často ani nevieme, s tými, ktoré sú skryté v potravinách (napríklad na dlho vystavovanom ovocí v plastových obaloch), ale aj s tými, ktoré sa tvoria v našej domácnosti pri dlhom pôsobení vlhkosti. Plesne v kúpeľni sa dajú ľahko odstrániť pomocou chlórového čistiaceho prostriedku. Čo však s plesňami v matracoch? Prečo sa tvoria a ako sa ich zbaviť?

plesen-1

Pleseň v matraci si všimnete okamžite

Pleseň na matraci si vo väčšine prípadov všimnete okamžite. Tmavé fľaky a škvrny na povrchu poťahu matraca, ale aj nenapodobiteľný stuchnutý zápach rozhodne upútajú vašu pozornosť napríklad pri prezliekaní posteľnej bielizne. Často sa však pleseň objaví aj vo vnútri matraca, čo si rozhodne nevšimnete aj niekoľko mesiacov. Ak má ideálne podmienky, bude sa tam množiť a rásť. Prvým znakom, že pleseň v matraci bujnie, je výskyt rôznych na prvý pohľad alergických reakcií či zhoršenie kvality spánku. Dlhodobé vystavovanie sa plesni totiž môže spôsobiť napríklad zužovanie dýchacích ciest. Nakoniec sa však pleseň prebojuje aj na povrch matraca.

Čo spôsobuje plesne v matraci?

To, čo ju spôsobuje kdekoľvek inde – vlhko a teplo. Prax ukázala, že pleseň sa dokáže vytvoriť aj za jednu jedinú noc. Pri sťahovaní človek neraz niekoľko nocí spí na matraci pohodenom len tak na zemi, pretože ešte nestihol zmontovať posteľ. Tento spôsob nocovania však rozhodne neodporúčame v prípade, že máte v byte alebo dome zvýšenú vlhkosť, viac sa potíte a v zimných mesiacoch máte zapnuté podlahové kúrenie. Matrac, ktorý zohrievate zvrchu, podlaha zospodu a ktorý za noc zvlhne, je na tvorbu plesní doslova rajom. Už rozumiete, prečo sa matrac dáva do určitej výšky na rošt, ktorý tvoria dosky či lamely a nie pevná doska? Vďaka tomu je matrac zospodu prevetrávaný a dokáže postupne schnúť.

Ktoré matrace sú náchylné na pleseň?

Prax opäť ukázala, že niektoré druhy matracov sú citlivejšie na vznik plesne. Ide najmä o matrace vyrobené z prírodných materiálov. Najháklivejšie sú pravdepodobne kokosové matrace, ktoré ak kúpite z nedôveryhodného zdroja, môžu mať pleseň vo vnútri už pri kúpe. Ak ich predávajúci nesprávne skladuje, pleseň v nich prežije niekde v sklade dostatočne dlho. Na povrchovú pleseň na poťahu matraca sú rovnako náchylné všetky matrace.

Ktoré matrace sú, naopak, proti plesniveniu odolné?

Proti plesniveniu sú najodolnejšie matrace, ktoré nedokážu sať vodu. Ide najmä o rôzne latexové vrstvy, ale aj niektoré typy penových matracov. Čím viac vlhkosti dokáže matrac nasať, tým je náchylnejší na plesnivenie. Pružinové matrace sú rovnako veľmi odolné proti plesniveniu. Dôležité však je napríklad používanie ochranného obalu na matrac, poťahu na matrac alebo chrániča matraca, ktorý ho spoľahlivo ochráni pred vlhkosťou bez ohľadu na jeho materiál.

Prevencia v boji proti plesniam

Okrem používania spomínaných ochranných vrstiev a nekladenia matraca na zem dokážete tvorbe plesne zabrániť aj inak. V prípade malých detí odporúčame používať nepremokavé plachty, aby sa pri nočnej nehode do matraca nedostala žiadna vlhkosť. V prípade, že máte v byte vyššiu vlhkosť, pravidelne vetrajte. Otáčanie matraca a jeho vetranie na terase je tiež efektívnym spôsobom, ako sa zbaviť rizika tvorby plesní. V neposlednom rade je matrac v prípade nejakej nehody potrebné správne vysušiť (a to aj pri čistení matracov). Byt najmä v zime zbytočne neprekurujte, v chladnejšej miestnosti sa vám bude navyše aj lepšie spať.

Ako odstrániť pleseň z matraca?

Môžete vyskúšať umyť postihnuté miesto na matraci hubkou namočenou v roztoku vody a nejakého chlórového čističa (napríklad Savo). Periny, poťah, plachtu a všetko , čo sa dá dať z postele dole, vyperte na 60 stupňoch a poriadne vysušte. Matrac nechajte vyvetrať a pravidelne skontrolujte miesto postihnuté plesňou, či sa tam netvorí znova. Ak je matrac plesnivý celý, nezachráni ho už nič a bude potrebné vymeniť ho za nový.