Kde sa v matraci berú roztoče a ako sa ich zbaviť?

Roztoče – pre niekoho len abstraktné slovo, ktoré nevie žiadnym spôsobom interpretovať, pre niekoho neopodstatnený strach z podivných zvieratiek, no pre iného nočná mora vyvolaná nepríjemnými alergickými reakciami. Všetci však máme jedno spoločné – každý z nás sa s roztočmi stretáva každú noc. Čo sú to za živočíchy, prečo sa vyskytujú v matracoch, aké problémy dokážu spôsobiť alergikom a ako sa ich môžeme zbaviť?

roztoce-1

Čo sú roztoče

Roztoče sú drobné článkonožce, ktoré patria do triedy pavúkovcov. Voľným okom nie sú vôbec viditeľné, preto ich väčšina ľudí v podstate ignoruje. Po zväčšení pomocou mikroskopu by ste však videli živočíchy podobné kliešťom alebo pavúkom. Mnohé druhy roztočov sú parazitické a nebezpečné, prenášajú rôzne choroby a spôsobujú alergiu na roztoče. Niektoré druhy roztočov môžu merať až 2 cm. Do rovnakej skupiny patria aj spomínané kliešte, ktoré veľmi dobre poznáme z návštev prírody, no s neviditeľnými prachovými roztočmi nemajú skoro nič spoločné.

Prachové roztoče

Veľké množstvo ľudí trpí rôznymi alergiami, pričom hlavným alergénom domáceho prachu sú práve roztoče, nie prach samotný. Roztoče a ich sekundárne produkty predstavujú pre alergikov a precitlivené osoby veľké zdravotné riziko, ktoré môže vyvolať až anafylaktický šok. Roztoče sa bežne nachádzajú v kobercoch, čalúnenom nábytku, plyšových hračkách a predovšetkým v našom matraci a ostatných lôžkovinách (vankúše, periny, posteľná bielizeň), kde majú ideálnu vlhkosť, teplo a dostatok obživy. Roztoče sa živia zvyškami ľudskej kože, ale aj plesňami, kvasinkami a niektorými baktériami.

Zdrojom prísunu vody je pre ne okolitá vlhkosť, ktorú produkuje ľudské telo potením a dýchaním. Roztoče vodu nepijú, ale vstrebávajú povrchom svojho tela. Prachové roztoče prežívajú vo vhodných podmienkach niekoľko týždňov. V tomto časovom období sa pária 3- až 4-krát. Samička za svoj život nakladie 40 – 80 vajíčok, z ktorých sa ďalšie dospelé jedince vyvíjajú približne 30 dní. Prachové roztoče nemajú žiadny známy význam alebo prínos, na rozdiel od iných druhov vyskytujúcich sa v prírode.

Roztoče v matraci

Roztoče obývajú celý náš domov. Aj keď si kúpite nový matrac, už po niekoľkých dňoch sa v ňom zabývajú nové roztoče, ktoré doň zanesiete z oblečenia, detských plyšových hračiek, ale pokojne aj z okolitého nábytku, kobercov a iných mäkkých plôch v domácnosti. Roztoče žijú v hlbších vrstvách matraca a v noci vyliezajú na jeho povrch, kde konzumujú zvyšky našej odumretej kože.

Alergia na roztoče

Prejavy alergie na roztoče sú identické s prejavmi pôsobenia iných alergénov. Základnými poznávacími znakmi môžu byť upchatý nos a začervenanie očí najmä ráno po zobudení. Nemenej časté sú aj celková únava, nespavosť, no pokojne aj kožné prejavy v podobe rôznych ekzémov. Najlepšie však alergiu na roztoče dokáže stanoviť imunoalergológ po absolvovaní kožných vyšetrení alebo krvných odberov.

Preventívne opatrenia na boj s roztočmi

Pravidelným vetraním, udržiavaním vlhkosti v dome na rozumnej úrovni (45 – 55 %), ale aj vysávaním a tepovaním mäkkých povrchov v domácnosti dokážete výrazne znížiť množstvo roztočov. Posteľnú bielizeň je potrebné prať každý týždeň a ideálne pri teplote 60 stupňov Celzia. Matrac je vhodné pravidelne vetrať vonku na slnku a ak je vybavený odnímateľným poťahom, operte pravidelne aj ten. Oblečenie odporúčame skladovať v suchej skrini až po riadnom vysušení, roztoče totiž milujú vlhko, teplo a tmu. Ak je to možné, odstráňte z domu čo najviac predmetov, ktoré roztoče vyhľadávajú (záclony, plyšové hračky).

Ako sa zbaviť roztočov?

Roztočov sa nikdy nezbavíte úplne, no ich počet sa dá znížiť na minimum. Výborným riešením je používanie antialergických materiálov, napríklad antialergických matracov, vankúšov a podobne, ktoré roztočom nevytvárajú dobré podmienky. Roztočom nevyhovuje ani mráz. Ak dáte v zime matrac aj periny na celý deň na balkón alebo terasu, eliminujete naozaj veľké množstvo roztočov. Podobné je to so silným slnečným žiarením počas leta, ktoré zase matrac dokonale vysuší aj od tej najmenšej zvyškovej vlhkosti.