Ako vybrať tvrdosť matraca?

Pri každom matraci, a to nielen v našej ponuke, sa niekoľkokrát skloňuje jeho tvrdosť. Tvrdosť matraca je totiž v mnohých prípadoch dôležitejšia než materiál, z ktorého je matrac vyrobený (ten zaujíma vo väčšine prípadov najmä alergikov). Tvrdosť matraca priamo úmerne rozhoduje o tom, ako sa budete ráno po zobudení cítiť, ale aj o tom, či sa u vás začnú objavovať bolesti chrbta. Ako si vybrať tvrdosť matraca?

tvrdy-matrac-1

Ako vybrať tvrdosť matraca

Nedávno sme na našom blogu zverejnili článok o tvrdých matracoch, ktoré sú naozaj ideálnou voľbou na zdravý spánok väčšiny ľudí. Tvrdý matrac výborne drží tvar, vďaka čomu, jednoducho povedané, nedovolí vášmu telu, aby sa doň prepadlo, čo napríklad pri spánku na boku vytvára obrovský bočný tlak na chrbticu a v priebehu rokov ju dokáže deformovať. Tvrdosť matraca sa však vyberá najmä podľa hmotnosti zákazníka a podľa jeho preferovanej polohy na spánok.

Tvrdosť matraca – tabuľka podľa hmotnosti

Je nevyhnutné zdôrazniť, že neexistuje zlý nový matrac, ale len zle vybratý model. Pri výbere matraca sa môžete orientovať podľa nasledujúcich parametrov:

  • H1 – veľmi mäkký matrac s nosnosťou do 40 kg,
  • H2 – mäkký matrac s nosnosťou do 60 kg,
  • H3 – stredne tvrdý matrac s nosnosťou do 100 kg,
  • H4 – tvrdý matrac s nosnosťou do 120 kg,
  • H5 – veľmi tvrdý matrac s nosnosťou nad 120 kg.

Tvrdosť matraca podľa komfortu

Najlepšie je vybrať si matrac podľa toho, ako sa vám na ňom spí. Nie vždy je však prvotný pocit po vyskúšaní matraca úplne relevantný. Môže sa vám zdať, že mäkký matrac je pri zaspávaní mimoriadne pohodlný, no ráno by ste sa zobudili dolámaní. Tvrdý matrac sa môže zdať ako dereš, ale ráno sa prebudíte bez jedinej boliestky a plní energie.

Spánková poloha v súvislosti s tvrdosťou matraca

Spánková poloha je pri výbere tvrdosti matraca mimoriadne dôležitá a venovali sme sa jej v jednom samostatnom článku. Vo všeobecnosti však platí, že nie je vhodné vyberať si ani príliš tvrdý, ani príliš mäkký matrac. Vo všetkých prípadoch je ideálna cesta niekde uprostred, keď vám matrac poskytne dostatočne silnú oporu, no nedovolí vám prepadnúť sa doň ako do vaty.

Radi vám poradíme s výberom tvrdosti matraca

Samostatnou kategóriou sú takzvané zónové matrace, ktoré sú rozdelené na niekoľko častí, pričom každá z nich má rozdielnu tvrdosť podľa toho, ktorá časť tela na nej spočíva. Sú ideálnou voľbou pre milovníkov spánku na boku. Iná tvrdosť je v spodnej časti matraca, na ktorej spočívajú len chodidlá, a iná zase v strede, kde leží najťažší stred tela – panva. Takýchto zón môže mať matrac viacero (obvykle 3 až 7). Ak máte problém s výberom matraca, neváhajte nás kontaktovať, radi vám poradíme.