Ako správne prať poťah na matrac?

Poťahy, respektíve obaly matracov, sú hrubé a ťažké. Vďaka tomu dokážu naozaj zodpovedne ochrániť matrac pred poškodením či znečistením, ktoré vo veľkej miere dokážu absorbovať práve do hrubej vrstvy textilu. Čo však robiť v prípade, že je poťah naozaj znečistený? Prečítajte si, akými rôznymi spôsobmi môžete oprať poťah na matrac aj v prípade, že nemáte dostatočne veľkú práčku.

potah-na-matrac-

Ako prať poťah na matrac

Ako efektívne oprať poťah na matrac? Najjednoduchším riešením je rozzipsovať obal od matraca a hodiť ho celý do práčky. V prípade, že máte ľahký a tenký poťah na matrac z polyesterových vlákien, ktorý váži menej ako dva kilogramy, bez problémov sa zmestí aj do menších práčok. Hrubšie bavlnené poťahy na matrac však môžu bez problémov vážiť aj šesť a viac kilogramov. Ak máte dostatočne veľkú práčku s predným plnením na 12 alebo až 18 kilogramov, môžete oprať aj takýto poťah. Vždy dodržiavajte maximálnu odporúčanú teplotu prania, ktorú zväčša nájdete na štítku samotného poťahu. Bežne sa však väčšina poťahov, aj tých z umelých vlákien, môže prať na 60 stupňoch, čo zabezpečí naozaj dôkladné odstránenie nečistôt a mikroorganizmov.

Poťah na matrac do malej práčky netlačte

Čo robiť v prípade, že nemáte dostatočne veľkú práčku? Naporúdzi máte hneď niekoľko možností. Ak by sa vám aj poťah na matrac podarilo napchať do menšej práčky, zaručene sa dobre neoperie. Nebude mať totiž dostatok miesta, aby sa v práčke otáčal a hýbal. V tom prípade ho môžete rovno namočiť na hodinu do vane s mydlovou vodou. V neposlednom rade vzniká aj riziko, že sa práčka pri obrovskej hmotnosti vodou nasiaknutého poťahu jednoducho poškodí.

Nezabúdajte na pranie v rukách

Pranie v rukách je síce časovo aj fyzicky náročný, no na druhej strane spoľahlivý spôsob, ako oprať priveľké veci. Množstvo ľudí aj v dnešnej dobe perie ručne (vo vani, v umývadle alebo záhrade) viacero druhov textilu. Najčastejšie sú to mimoriadne jemné materiály a látky, ktoré sa môžu prať naozaj len ručne. Rovnako ručne sa perú aj ďalšie veci, ktoré často nemožno vhodiť do práčky (poťah na detskú autosedačku alebo kočík, ktorý je prirobený k samotnej konštrukcii, a podobne). Veľkou výhodou je, že tlakom vody z hadice dôkladne vytlačíte zvyšky čistiaceho prostriedku von z vlákien textilu. Pranie v rukách si môžete uľahčiť napríklad použitím hubky na riad. Nezabudnite nechať návlek poriadne vyschnúť, ideálne počas veterného alebo slnečného počasia.

Vezmite poťah na matrac do čistiarne

Ťažké kalibre vo svete prania nájdete v dnešnej dobe takmer v každom obchodnom dome v podobe profesionálnych čistiarní. Tie vám za naozaj rozumný poplatok vrátia poťah v lepšom stave, než bol v čase kúpy. Moderné čistiarne navyše používajú aj rôzne dezinfekčné metódy, ktoré sa dokonale postarajú o roztoče v poťahu matraca.

Skúste poťah na matrac vytepovať

Poťah na matrac alebo samotný matrac sa dá veľmi jednoducho aj vytepovať. Tepovanie príliš neodporúčame pri matracoch, ktoré majú vrchnú kokosovú dosku. Tá by totiž mohla ľahko zvlhnúť a splesnivieť – a to najmä v prípade ručného tepovania, keď nemáte po ruke tepovač s extraktorom. Poťah alebo obal môžete tepovať priamo na matraci, čo je oveľa jednoduchšie, pretože drží tvar. Vytepovaný poťah aj matrac opäť odporúčame vystaviť intenzívnemu slnečnému žiareniu, ktoré ho dokonale vysuší.

Používajte chrániče matracov

Chrániče na matrac a pravidelná výmena posteľnej plachty sú zaručenou prevenciou pred potrebou prať poťah na matrac. Chránič matraca neprepustí na matrac ani žiadne kvapaliny, čo oceníte najmä pri menších deťoch či starostlivosti o seniorov. Napriek tomu však odporúčame poťah aspoň raz ročne oprať – napríklad z dôvodu množenia spomínaných roztočov. Naplánovať si to môžete napríklad na letné mesiace, keď sa nemusíte strachovať, či poťah s matracom dokážu vyschnúť.