Ako vybrať matrac pre seniorov?

V mnohých našich článkoch píšeme, aké dôležité je vybrať kvalitný matrac už pre novonarodené deti, prečo počas celého detstva matrace vplývajú na zdravý vývoj chrbtice, ale aj ako vám môže dobrý matrac pomôcť s bolesťami chrbta počas dospelosti. Skutočný význam kvalitných matracov však prichádza v neskoršom veku, keď sa už takmer nikomu nevyhýbajú zdravotné problémy súvisiace aj s pohybovým aparátom. Ako prežiť jeseň života v plnom komforte a dopriať si spánok, ktorý vám dodá dostatok energie a elánu na všetky vaše aktivity?

matrac_pre_seniorov

Investícia do matraca sa vždy oplatí

Investícia do kvalitného matraca každých niekoľko rokov aj počas dôchodkového veku je stále lepšia ako neustále investície do liekov proti bolesti, návštevy ortopéda a iné náplasti na problémy s chrbticou či pohybovým aparátom. Celoživotný spánok na nie práve vhodnom matraci už nedokážete vrátiť späť, no napriek tomu vám kvalitný matrac dokáže pomôcť zvrátiť prichádzajúce bolesti. Spolu s pravidelným cvičením, aktívnym životným štýlom a v mnohých prípadoch aj so znížením hmotnosti sa za naozaj krátky čas môžete budiť plní energie a bez bolesti. Lenže aký matrac si vybrať? Všetko závisí od toho, v akom veku a zdravotnom stave sa aktuálne nachádzate. Iné odporúčania máme pre aktívnych seniorov bez zdravotných ťažkostí, iné, naopak, pre ležiacich pacientov.

Matrace pre seniorov podľa zdravotného stavu

Základným odrazovým mostíkom, o ktorý sa opierame pri výbere matraca pre seniorov, je váš aktuálny zdravotný stav. V prípade, že máte okolo šesťdesiatky a netrpíte nadmernými bolesťami, môžete si vybrať matrac podľa tvrdosti, prípadne podľa materiálu použitom v matraci. Tabuľku tvrdosti nájdete pri všetkých našich produktoch a ľahko si tak vyberiete model podľa svojej telesnej hmotnosti. Výberom matraca podľa tvrdosti docielite zlatú strednú cestu – príliš tvrdý, ale aj príliš mäkký matrac môže pri spánku na chrbte aj na boku deformovať vašu chrbticu, dôsledky čoho pocítite hneď ráno po zobudení. Ak dávate prednosť matracom z konkrétneho materiálu, napríklad penovým, kokosovým alebo matracom s taštičkovými pružinami, aj medzi nimi si nájdete model s dostatočnou nosnosťou a správnou tvrdosťou.

Antidekubitné matrace pre seniorov

Pre pacientov pripútaných na lôžko sú jedinou možnosťou antidekubitné matrace. Množstvo ľudí po nich však siaha aj počas ležania, ktoré trvá niekoľko týždňov či mesiacov – napríklad počas zotavovania po operácii. Antidekubitné matrace spoločne s dôkladnou hygienou a pravidelnou zmenou polohy na posteli zabraňujú vzniku nepríjemných a bolestivých preležanín – najväčšej komplikácie spojenej s ležiacimi pacientmi.

Matrace na polohovateľnú posteľ

Seniori trpiaci zdravotnými problémami súvisiacimi s pohybom sú často odkázaní aj na manuálne či elektricky ovládané polohovateľné postele. Polohovateľná posteľ umožňuje seniorom ľahšie vstávanie a neraz je vybavená aj pomocným držadlom. Nie všetky typy matracov sú však vhodné na polohovateľnú posteľ – napríklad kokosové matrace sa môžu pokojne aj zlomiť. V takomto prípade odporúčame siahnuť po skladacích, prípadne penových matracoch.

Ortopedické matrace proti bolestiam chrbta

sú ortopedické matrace, ktoré vám môže odporučiť aj lekár v závislosti od toho, aké problémy a bolesti vás trápia. Medzi ortopedickými matracmi nájdeme často aj takzvané zónové matrace, ktoré majú v jednotlivých častiach rozdielnu tvrdosť, čím pomáhajú lepšie rozložiť váhu tela a predchádzať vzniku ďalších bolestivých miest. Ortopedické matrace odporúčame kombinovať aj s ortopedickými vankúšmi. V ortopedických matracoch nájdete veľmi často obľúbenú pamäťovú penu, ktorá je pevná, no mimoriadne pohodlná.

Zdravotné a antialergické matrace

Medzi matrace najčastejšie vyhľadávané seniormi patria aj zdravotné a antialergické matrace. Alergia na nejaký materiál použitý v matraci vám síce neprivodí bolesti chrbta, no vyrážky na pokožke, upchatý nos či opuchnuté oči vám spánok rozhodne nevylepšia. Ak máte alergiu na niektorý z materiálov, ktoré sú použité v našich matracoch (latex, kokosové vlákno a iné), stále máte možnosť vybrať si antialergické modely bez konkrétneho alergénu a užiť si tak naozaj ničím nerušený spánok.