Aký matrac si vybrať pri skolióze?

V priemere až osem hodín denne trávime spánkom – to je tretina nášho života. Ľudia venujú veľkú pozornosť výberu svojej práce, kde trávia druhú tretinu života, ale aj tráveniu voľného času a ďalším povinnostiam počas tretej tretiny. Spánok väčšina z nás podceňuje, pričom aj vďaka kvalitnému spánku môže človek plnohodnotne tráviť zvyšok dňa. Pacienti trpiaci skoliózou o tom vedia svoje. Dnes sa pozrieme na to, čo je skolióza chrbtice a aký matrac dokáže pomôcť potláčať jej príznaky.

aky-matrac-pri-skolioze-1

Čo je skolióza

Skolióza chrbtice je jedným z jej deformačných ochorení, pri ktorom dochádza k vychýleniu chrbtice na jednu alebo druhú stranu. Chrbtica je v pozdĺžnom smere prehnutá tak, že vzdialene pripomína písmeno W, M, prípadne dve písmená S nad sebou. Tieto prehnuté časti pomáhajú napríklad pri chôdzi tlmiť dopady a chrbtica vďaka nim funguje ako akási pružina. Chrbticu tvorí 33 až 34 stavcov. Skolióza je stav, keď je chrbtica vychýlená do strany spravidla až na dvoch miestach (druhé vychýlenie vznikne ako akási kompenzácia na vyrovnanie). Môže sa tak stať, že v hrudnej časti je chrbtica vychýlená doľava a v driekovej zase, naopak, doprava. Dobrou správou je, že skolióza sa dá liečiť, a to pomocou pravidelného cvičenia, rehabilitácie, ale aj cez zmeny spánkových návykov, držania tela a životného štýlu ako takého (napríklad frekvencia sedenia a pohybových aktivít). Primárne existuje skolióza driekovej a hrudníkovej chrbtice, no výnimočne sa môžete stretnúť aj so skoliózou krčnej chrbtice.

Ľudia si skoliózu spájajú väčšinou len s bolesťami chrbta, no v skutočnosti dokáže táto deformácia spôsobiť oveľa viac zdravotných ťažkostí. Medzi tie najčastejšie patria poruchy dýchania (napríklad spánkové apnoe), ale aj bolesti hlavy, končatín, znížená priechodnosť tráviaceho traktu, zvýšená únava a desiatky ďalších zdravotných komplikácií.

Aký matrac pri skolióze

Na začiatok je potrebné poznamenať, že výber matraca pri skolióze je vhodné konzultovať s lekárom a firma Wilsondo nie je zodpovedná za akékoľvek zdravotné komplikácie spôsobené výberom nesprávneho matraca. Tento článok má čisto informatívny charakter.

V prípade skoliózy vám väčšina odborníkov odporučí spánok na ortopedickom matraci. To je však pomerne široký pojem a v skutočnosti je oveľa dôležitejšie vybrať správnu tvrdosť matraca. Musíme zdôrazniť, že deti so skoliózou by nemali spať na „dospeláckych“ ortopedických matracoch, ale na tvrdších detských matracoch, ktoré poskytnú dostatočnú oporu vyvíjajúcej sa chrbtici.

Tvrdosť matraca pri skolióze

Pri skolióze je najlepšou voľbou stredne tvrdý matrac, ktorý pri každej spánkovej polohe poskytne telu zdravú rovnováhu pohodlia a opory. Do príliš mäkkého matraca sa ľahko prepadnete, čím sa najmä pri spánku na boku chrbtica deformuje. Pri spánku na extrémne tvrdom matraci zase najviac trpí krčná chrbtica. O tom, ako si vybrať tvrdosť matraca, sme písali aj v samostatnom článku.

Rošt pri skolióze

Pri problémoch so skoliózou je dosť dôležitý aj výber roštu. Posteľný rošt by mal byť dostatočne pevný, aby sa doň matrac neprepadával a opäť nevytváral podmienky na deformáciu vašej chrbtice. Či už si vyberiete latový, alebo lamelový rošt, dbajte na to, aby mal dostatočnú nosnosť.

Vankúše pri skolióze

Anatomické vankúše dokážu výrazne zvýšiť kvalitu spánku a upraviť vašu spánkovú polohu pri skolióze. Nižšie tvarované vankúše z pamäťovej peny sú výborné pri spánku na chrbte, pri spánku na boku sú zase vhodnejšie vankúše klasického alebo valcovitého tvaru.

Ako spať pri skolióze?

Ideálna poloha na spanie pri skolióze neexistuje. Niektorí odborníci odporúčajú vyhnúť sa spánku na boku aj napriek použitiu správneho roštu, matraca a vankúša. Pri spánku na chrbte totiž nedochádza k bočnej deformácii tak jednoducho. O správnej polohe by ste sa však mali poradiť so svojím lekárom, odporučí vám ju na základe druhu skoliózy, ktorou trpíte.