Pružinový vs. penový matrac

Pružinové a penové matrace patria v našej ponuke medzi tie najobľúbenejšie. Môže za to nielen ich priaznivá cena, ale aj naozaj dlhá životnosť, výborné vlastnosti pre zdravý spánok a hlavne univerzálnosť, vďaka čomu sú vhodné pre naozaj širokú škálu ľudí. Napriek tomu sú, najmä pre niektoré predsudky, oba tieto typy matracov neoprávnene zatracované. V dnešnom článku vám vysvetlíme, prečo sú tieto matrace vhodné naozaj pre každého, no zároveň predstavíme aj hlavné výhody a nevýhody oboch typov, ktoré vám môžu pomôcť rozhodnúť sa pri konečnom výbere.

pruzinovy-penovy-1

Ktorý matrac je lepší?

Na začiatok je nevyhnutné poznamenať, že pružinové ani penové matrace už dávno nie sú tým, čo bývali. Staré pružinové matrace mali vo svojom vnútri ukryté ostré kovové pružiny, ktoré po krátkom čase začali naozaj nepríjemne tlačiť. Pravidelným používaním matraca dokázali tieto pružiny postupne prepichnúť tenkú vrchnú molitanovú vrstvu aj látkový poťah a uzrieť tak svetlo sveta. Ak sa to stalo napríklad v noci, drobné zranenia od hrdzavých pružín naozaj neboli ničím výnimočným. O nič lepšie na tom neboli ani staré penové matrace. V podstate išlo o kus molitanovej peny s naozaj mizernou hustotou a kvalitou. Pri pravidelnom používaní sa tieto matrace menili doslova na pamäťové – jednoducho v nich ostával odtlačok. Neboli síce také nebezpečné ako pružinové matrace, ale čo sa týka kvality spánku, umiestnili by sa na ešte horšej priečke.

Moderné taštičkové matrace a moderné matrace z peny

Moderné pružinové a penové matrace nemajú so svojimi starými menovcami naozaj nič spoločné. Pružinové matrace dnes poznáme skôr s názvom taštičkové matrace. Moderné a najmä bezpečné pružiny sú ukryté v samostatných taštičkách, ktoré chránia nielen vás pred tlačením, ale aj samotné pružiny pred poškodením. Staré bonelové pružiny nájdete v ponuke obchodov už naozaj len výnimočne.

Aj kvalita penových matracov, samozrejme, raketovo narástla a porovnávať ich komfort so starými penovými matracmi by bolo rovnaké ako porovnávať komfort auta z konca 80. rokov s dnešnými modernými modelmi. Penové matrace sa vyrábajú v celej palete rôznych materiálov, z ktorých každý má svoje neoceniteľné vlastnosti. Sú medzi nimi napríklad mimoriadne obľúbené matrace s pamäťovou penou, matrace z biopeny, ale aj modely vyrobené z takzvanej studenej HR peny.

Výhody pružinových matracov

Hlavnou výhodou pružinových matracov je ich vysoká pevnosť a vyššia tvrdosť, ktorá blahodarne vplýva na kvalitu spánku. Pružinové, respektíve taštičkové matrace sa vyznačujú aj vlastnosťou, ktorú ocenia najmä páry spiace na manželskej posteli. V prípade, že sa jeden z partnerov v noci prehadzuje, prenos energie jeho pohybov je oveľa menší než v prípade iných typov matracov. Jednoducho povedané, netrasie sa celá posteľ a zvyšok osadenstva môže pokojne spať. Medzi výhody možno zaradiť aj vyššiu priedušnosť, čo uľahčuje údržbu a predlžuje životnosť matraca.

Nevýhody pružinových matracov

Medzi nevýhody taštičkových matracov možno rozhodne zaradiť ich vyššiu hmotnosť. Tá môže robiť problémy napríklad pri sťahovaní, prípadne pri výmene posteľnej bielizne. Vysoký komfort a kvalita spánku však za túto drobnú nepríjemnosť rozhodne stoja. Ďalšou nevýhodou môže byť pre niektorých zákazníkov fakt, že taštičkové matrace sa nedajú použiť na polohovacích roštoch. Sú totiž veľmi pevné. Ak ste čakali, že medzi nevýhodami bude aj menší komfort, budete na omyle. Taštičkové matrace sa komfortom dokážu vyrovnať tým penovým.

Výhody penových matracov

Ak by sme sa chceli venovať jednotlivým výhodám penových matracov, museli by sme napísať samostatný článok o každom jednom type peny, čo v budúcnosti nevylučujeme. Ich spoločnou výhodou je však vo väčšine prípadov jednoznačne nižšia hmotnosť. Najlacnejšie penové matrace sú vhodné skôr pre návštevy alebo na chatu – jednoducho v prípade, že nechcete investovať stovky eur do prémiových matracov, ale stále si chcete dopriať kvalitný spánok.

Nevýhody penových matracov

Nevýhody penových matracov objavíme skôr len pri lacnejších modeloch a práve z nízkej cenovky najčastejšie pramenia tieto nevýhody. Tieto matrace často nemajú antialergické vlastnosti, nie sú dostatočne priedušné a pri intenzívnom používaní nedokážu ponúknuť taký komfort ako drahšie varianty s ortopedickými vlastnosťami.

Ktorý matrac je lepší?

Nezabudnite, že tie najlepšie matrace kombinujú vlastnosti penových, pružinových, ale aj iných typov matracov. Pri výbere sa tak orientujte najmä podľa našich tabuliek tvrdosti, svojich finančných možností a prípadných alergií. Vo výsledku môžete skončiť s matracom, ktorého hlavnú časť tvoria obľúbené taštičkové pružiny, na nich je položená organická kokosová doska a komfort je zabezpečený dvoma vrstvami peny, napríklad HR peny a pamäťovej peny. Hybridné matrace dokážu ponúknuť to najlepšie zo všetkých materiálov dostupných na súčasnom trhu.