Kam vyhodiť a ako zrecyklovať matrac?

Pri výmene starého matraca za nový veľa ľudí rieši, či majú matrac kúpiť v kamennej predajni alebo cez internet, či ho odviezť domov vo vlastnom aute alebo zaplatiť za dopravu. Alebo aj to, ako ho čo najjednoduchšie dopraviť do bytu na vyššom poschodí. Málokto si však spomenie na to, že starý matrac je potrebné niekam „upratať“. Ak ste na to aj vy prišli až vo chvíli, keď je nový matrac už v posteli a starý vám zavadzia na chodbe, nezúfajte. Patrí matrac do komunálneho odpadu, triedených kontajnerov alebo na zberný dvor? Kde sa dá odovzdať matrac? Ako sa matrace recyklujú a ako ich môžete použiť v domácnosti?

matrac-pohodeny-na-ulici

Kam vyhodiť matrac?

Matrac sa rozhodne nesnažte len tak ponechať na chodníku pred domom alebo v kontajnerovom stojisku niekde na sídlisku. Okrem toho, že riskujete pokutu, je dosť možné, že tam matrac bude svietiť ešte niekoľko dní až týždňov, pretože ho firma na zvoz komunálneho a triedeného odpadu odmietne vziať. Navyše riskujete aj hanbu pred susedmi – vždy je v okne niekto, kto vás v tom lepšom prípade len uvidí a poohovára, v horšom vás rovno odfotí a zavesí niekam na internet. Neodporúčame matrac ani rezať na kúsky a vkladať do kontajnerov na zmesový odpad.

Nechajte matrac v predajni

V autoservisoch sú pracovníci pri výmene vašich starých pneumatík za nové povinní ekologickým spôsobom zrecyklovať tie staré. Pneumatiky sú totiž plné ťažkých kovov a iných chemikálií, pre ktoré sa neodporúča ich skládkovať alebo používať napríklad v záhrade. Matrace síce nie sú pneumatiky a ich predajcom zo zákona takáto povinnosť neplynie, no skúste sa spýtať v predajni matracov a nábytku, v ktorej kupujete nový matrac, či majú v ponuke aj odvoz a recykláciu toho starého. V mnohých prípadoch je takáto služba zadarmo alebo len za symbolický poplatok.

Zavezte matrac na zberný dvor

Matrac po správnosti patrí na zberný dvor, kde sa o jeho rozobratie a recykláciu jednotlivých materiálov postarajú odborníci. V niektorých slovenských obciach a mestách majú obyvatelia konkrétnej obce možnosť odovzdať v zbernom dvore určité množstvo odpadu ročne

zadarmo, respektíve v rámci pravidelných ročných platieb. Inde je, naopak, potrebné za každý kilogram zaplatiť, no väčšinou ide naozaj len o centy. Niektoré menšie obce zabezpečujú pravidelný zvoz takéhoto odpadu aj priamo spred domov v jeden konkrétny deň. Mestá zase zvyknú pristavovať k jednotlivým sídliskám veľkoobjemové kontajnery. Vždy teda máte nejakú možnosť, ako matrac legálne vyhodiť.

Podarujte matrac charite alebo do útulku

Čo však robiť v prípade, ak sa vám matrac nezdá úplne na vyhodenie? Starým matracom sa vždy potešia v charitách alebo útulkoch pre opustené psy. Charity použité matrace distribuujú do ubytovní pre sociálne slabších, prípadne rovno do vojnou zmietaných oblastí. V útulku staré matrace poskytujú najmä počas zimných mesiacov psíkom skvelú tepelnú izoláciu od inak chladného betónu.

Využite dočasne matrac v domácnosti

Starý matrac dokážete využiť v domácnosti alebo na chalupe aj vy. Tí naozaj najšikovnejší si dokážu zo starých matracov vyrobiť naozaj komfortné podsedáky na paletové sedenie. Matrace jednoducho stačí narezať na požadovanú veľkosť, prešiť alebo navliecť do na mieru ušitých obalov et voilà – záhradné sedenie zo starých paliet a starého matraca máte úplne zadarmo. Druhou možnosťou je odviezť matrac na chatu, chalupu alebo do domčeka pre hostí, kde ešte niekoľko rokov poskytne dostatok komfortu na občasné spanie. Pred vyhodením môže takýto matrac stráviť ešte jedno alebo dve letá na záhrade ako podložka na hranie pre menšie deti, prípadne na leňošenie pre celú rodinu. Keďže ho plánujete vyhodiť, nemusíte sa viac obávať o jeho zničenie. V neposlednom rade môžete matrac tiež umiestniť na zimu do koterca alebo výbehu pre psy, ktoré takýto rozsiahly pelech rozhodne ocenia.

https://www.wilsondo.sk/blog/vankuse--matrace-a-podsedaky-na-paletove-sedenie/