Matrac do auta či stanu? Vychutnajte si komfortný spánok všade

Chystáte sa na malé dobrodružstvo a neradi by ste počas neho prišli o spánkový komfort, na ktorý ste zvyknutí v pohodlí domova, vlastnej postele a kvalitných matracov? Časy, keď spánok mimo domu znamenal krčenie sa v stane na tenkej preležanej karimatke či v tvrdom kufri auta, nechajme len v našich spomienkach. Pozrite sa spolu s nami, ako si dopriať skutočný spánkový komfort, nech sa rozhodnete vyraziť naozaj kamkoľvek.

matrac_do_auta

Matrac do auta

Ak si vyberáte matrac do auta, v ktorom plánujete spať počas kempovania, hudobného festivalu alebo pri autotripe po okolitých krajinách, odporúčame siahnuť po skladacích matracoch, prípadne po vrchných matracoch. Oba tieto typy vám poskytnú v kufri so sklopenými zadnými sedadlami maximálny komfort za daných podmienok. Navyše je ich výhodou, že sa dajú zložiť a zrolovať, preto nemusia pri presunoch zaberať celý kufor. Ak plánujete spať vo väčšej osobnej dodávke, kde máte dostatok miesta, pokojne siahnite aj po klasických matracoch.

Matrace do karavanu

Ak ste sa rozhodli stráviť nejaký čas v autokaravane alebo obytnom prívese, nemusíte sa pri výbere matracov obmedzovať. Jediné, čo je potrebné dodržať, je rozmer matracov, ktorý dokáže vaše

obytné „premiestňovadlo“ odviezť. Karavan sa pri dlhších tripoch môže aj na niekoľko mesiacov či rokov stať vaším druhým domovom, preto je potrebné, aby ste počas celého tohto obdobia mohli spať čo najkvalitnejšie. Pokojne siahnite po kokosových či taštičkových matracoch.

Matrac do DIY karavanu

Zo starších osobných dodávok, ale aj pikapov a nákladných áut si množstvo domácich majstrov vlastnoručne vyrába zmontované karavany. Či už sa rozhodnete pre lacnejšiu alternatívu v podobe osobnej dodávky s konštrukciou na spanie a úložným priestorom na batožinu, alebo sa vrhnete na kompletnú prerábku väčšieho vozidla na plnohodnotný autokaravan s kúpeľňou a kuchyňou, v oboch prípadoch si môžete vybrať akýkoľvek matrac, ktorý vám do auta rozmerovo sadne. Výborným riešením sú napríklad matrace 140 × 200, ktoré poskytnú dostatok priestoru na komfortný spánok aj pre dve osoby, no zároveň ponechajú v aute priestor aj na kuchynské vybavenie a rôzne zásuvky na uloženie zásob.

Matrac do stanu

V prípade, že sa na stanovačku presúvate autom, opäť odporúčame siahnuť po skladacích matracoch, ktoré vám pred stanom môžu poslúžiť ako skvelé kreslá a v noci zase zabezpečia naozaj kvalitnú tepelnú izoláciu od chladnej zeme. Matrace v stane vždy používajte v kombinácii s pevnou nepremokavou podložkou, napríklad celtou, ktorá zabráni ich poškodeniu či zvlhnutiu.

V prípade, že sa v prírode budete presúvať len po vlastných, nepripadá do úvahy nosiť so sebou matrac. Rovnako však neodporúčame ani spoliehať sa na nízky komfort a nedostatočnú tepelnú izoláciu, ktorú ponúkajú klasické karimatky. Najlepším riešením je v tomto prípade nafukovací matrac, respektíve samonafukovacia karimatka. Tie môžu dosahovať hrúbku skutočných matracov, čo vás dokonale odizoluje od vlhkej a chladnej zeme a vy si aj v divočine môžete dopriať komfortný spánok.

Matrace na chatu

Pri výbere matracov na rodinnú chatu odporúčame siahnuť skôr po lacnejších penových matracoch, a to najmä na základe osobných skúseností chatárov. Aj penové matrace vám poskytnú naozaj vysoký komfort, no a v prípade, že vo vašej neprítomnosti na chate matrac poškodia nejaké zvieratká alebo ich dokonca niekto odcudzí, nebude vás to bolieť tak, ako keby ste prišli o matrac za stovky eur, na ktorom ste spali len raz mesačne.

Ak sa na chate nevyskytujete pravidelne a nie je dostatočne vykurovaná či v nej dokonca príležitostne bojujete s vlhkosťou, odporúčame vyhnúť sa matracom z prírodných vlákien. Vlhkosť v kombinácii s prírodnými vláknami poskytuje živnú pôdu plesniam a iným choroboplodným zárodkom. Ak napriek tomu chcete na chate spať na svojich milovaných kokosových matracoch, odporúčame vám ponechať si originálny obal (alebo si zabezpečiť iný väčší a pevný igelit) a pri odchode z chaty matrac vždy hermeticky uzavrieť, aby sa k nemu nedostala vlhkosť ani prípadní škodcovia.