Návod a tipy na dezinfekciu matraca

Matrace sú pri pravidelnom používaní hotovým ekosystémom, v ktorom žijú milióny rôznych baktérií, roztočov, vírusov a v najhoršom prípade aj plesní či hmyzu. Aj pri správnej starostlivosti o matrac je vhodné ho z času na čas dezinfikovať. Tento úkon má najväčší význam najmä v rôznych zdravotníckych a ubytovacích zariadeniach. Akým spôsobom a ako často je vhodné dezinfikovať matrace? Čítajte ďalej. 

dezinfekcia-matraca-1

Čo rozumieme pod pojmom dezinfekcia?

Dezinfekcia je chemický alebo fyzikálny spôsob odstránenia choroboplodných zárodkov a ďalších živých organizmov, ktoré dokážu zapríčiniť infekciu. Je nepravdepodobné, že by ste sa mohli vážne infikovať z vlastného matraca. Napriek tomu v prípadne niektorých ochorení (zápal spojiviek, kovid) aj v domácnosti bežne dochádza k takzvanej reinfekcii. Tej sa dá zabrániť častou výmenou a dôkladným praním posteľnej bielizne, ale aj spomínanou dezinfekciou matraca. Príliš veľké množstvo spomínaných baktérií či roztočov môže viesť napríklad k nepríjemných alergickým prejavom, častej nádche a celkovému zníženiu kvality spánku. Konkrétne o tom, ako sa zbaviť roztočov, sme napísali samostatný článok.

Prevencia zamorenia matraca

Premnoženiu choroboplodných zárodkov v matracoch však dokážete zabrániť len vďaka dodržiavaniu jednoduchých pravidiel. Tým prvým je naozaj poctivá pravidelná výmena posteľnej bielizne, ktorú môžete najmä v letných mesiacoch pokojne vykonávať aj každý týždeň. Nikdy by ste nemali tú istú bielizeň používať dlhšie ako dva týždne. Každú druhú výmenu posteľnej bielizne zvážte aj opranie poťahu na matrac. Používaním chráničov na matrac dokážete takmer úplne eliminovať jeho zamorenie. Dôležité je aj pravidelné otáčanie a vetranie matraca či jeho umiestnenie na kvalitnom rošte, aby mohol zo spodnej strany dýchať.

Kedy dezinfikovať matrac?

V prípade detských nehôd, prevlhnutia (napríklad prepotenia) matraca, ale aj po náročnej infekčnej chorobe (napríklad dýchacích ciest) je vhodné matrac vydezinfikovať. Dezinfekciu môžete vykonať preventívne raz alebo dvakrát do roka aj v prípade, že je o matrac dobre postarané. Vyhnete sa tak minimálne premnoženiu roztočov, ktorým sa najlepšie darí vo vlhkom a teplom prostredí.

Dezinfekcia matraca doma

Matrace môžete doma čiastočne vydezinfikovať veľmi jednoducho a úplne zadarmo. Stačí, ak počas horúceho letného dňa matrac vytiahnete na celý deň na terasu alebo záhradu a necháte ho zo všetkých strán poriadne vyhriať na slnku. Tým z matraca zaručene odíde prebytočná vlhkosť, no UV žiarenie a vysoká teplota spoľahlivo zabijú aj množstvo choroboplodných zárodkov. Ak matrac necháte na slniečku niekoľko hodín pri každej výmene posteľnej bielizne, na problémy s roztočmi môžete zabudnúť.

Dezinfekcia matraca pomocou UV

V dnešnej dobe sa dajú zakúpiť aj špeciálne UV lampy, ktoré dokážu zničiť až 99 % baktérií a ďalších patogénov. Používajú sa na dezinfekciu pitnej vody, ale aj na dezinfekciu priestorov predajní potravín či ambulancií lekárov. Takúto UV lampu si môžete zakúpiť aj domov a pravidelne ňou podľa návodu vydezinfikovať nielen matrac, ale aj pohovku, kreslá a ďalšie predmety vo svojej domácnosti. Výhodou tohto spôsobu dezinfekcie je mimoriadna šetrnosť voči nábytku a zdravotná nezávadnosť.

Dezinfekcia matracov v nemocniciach

Pri dezinfekcii matracov sa môžete inšpirovať aj nemocnicami, domovmi seniorov, hotelmi a ďalšími podobnými zdravotníckymi a ubytovacími zariadeniami, kde je dezinfekcia alfou a omegou pri zabránení šíreniu infekčných ochorení. Tu sa najčastejšie používa spomínaná chemická dezinfekcia, napríklad na báze chlóru. Ide o spoľahlivý spôsob, ako zabiť v matraci baktérie (môžete napríklad pomocou rozprašovača jemne naniesť na matrac roztok vody a nejakého chlórového dezinfekčného čistiaceho prostriedku). Nevýhodou však je, že po takejto aplikácii zostáva na matraci dlho nepríjemný chemický zápach a ľudia citliví na chemikálie sa môžu sťažovať na pálenie očí či dokonca kožné prejavy.